Wiza do Wietnamu 2018: koszt, jak wyrobić i inne informacje

Wiza do Wietnamu sprawia wiele kłopotów. Wyrobić ją jest tak naprawdę bardzo łatwo, ale o ból głowy przyprawia w ogóle decyzja, którą wizę wybrać, ile ona kosztuje i jak należy ją wyrobić. Dodatkowo przepisy wizowe tutaj zmieniają się tak szybko, że informacje napisane rok temu, prawdopodobnie są już nieaktualne.

Pomyślałam więc, że przygotuję taki aktualny mini-poradnik ze wskazówkami na temat wyrabiania wizy do Wietnamu. Mam nadzieję, że okaże się on Wam pomocny!

Tutaj natomiast znajdziecie więcej informacji praktycznych dotyczących wyjazdu do Wietnamu.

Do Wietnamu przyjechałam po raz pierwszy w marcu 2017 roku. Zamieszkałam na dłużej w Sajgonie i w ciągu niemal rocznego pobytu miałam okazję wyrobić w sumie 5 wiz – zarówno na miesiąc, jak i na trzy, jednokrotnego i wielokrotnego wjazdu, e-visę, wizę on arrival na lotnisku oraz na przejściu lądowym.

To wszystko to jest oczywiście wiza turystyczna. Tylko sposób aplikowania się różni i opłaty.

Pamiętajcie, że jest to przewodnik tylko dla Polaków. Inne narodowości mogą mieć różną długość ważności wizy, wysokości opłat, etc.

wiza do wietnamu

Jaka wiza do Wietnamu?

Informacji o wizach jest tak wiele, że najlepiej, jeśli odpowiecie sobie na te trzy pytania:
– na jak długo przyjeżdżasz do Wietnamu?
– czy chcesz być tylko w Wietnamie czy również odwiedzisz Laos i/lub Kambodżę, a następnie wrócisz do Wietnamu?
– czy do Wietnamu przylecisz samolotem czy wjedziesz przejściem lądowym (np. z Laosu lub Kambodży)?

W inny sposób wyrobicie wizę przylatując tutaj na 2 tygodnie, a inaczej kiedy przyjeżdżacie np. na 2 miesiące i w międzyczasie wyjeżdżacie do Kambodży lub Laosu, a potem wracacie do Wietnamu, bo stąd np. macie powrotny lot do Polski.

Koszt wizy i sposób aplikacji będzie zależał od tego czy jest to:
– wiza do Wietnamu na 30 dni czy na 90 dni;
– wiza jednokrotnego czy wielokrotnego wjazdu;
– e-visa (aplikacja tylko online) czy visa on arrival (trzeba mieć approval letter – promesę).

Co warto wiedzieć, żeby wyrobić wizę do Wietnamu?

Musicie mieć też ze sobą zdjęcia paszportowe wielkości 4×6 cm, które dajecie na granicy. Ale spoko, jeśli nie będziecie ich mieć to zapłacicie na lotnisku dolara lub dwa. Nieoficjalnie oczywiście. 😉

Jest taki mit, że trzeba wjechać do Wietnamu konkretnie w dniu, który podało się w aplikacji o wizę. To nieprawda. Trzeba wjechać w tym przedziale czasowym, który podało się w aplikacji, ale należy wyjechać przed końcem e-visy lub approval letter.

Przykładowo: jeśli wyrabiacie e-visę (na 30 dni) ważną od 1 marca do 1 kwietnia, to możecie wjechać nawet 20 marca, ale musicie wyjechać przed 1 kwietnia. Analogiczną sytuację ma wiza do Wietnamu na 3 miesiące.

Podczas aplikowania o e-visę lub promesę trzeba podać przejście graniczne, którym wjedziecie do Wietnamu (do wyboru z listy podczas aplikowania) i się tego trzymać. Wyjechać można każdym, jednak wjechać tym zadeklarowanym w aplikacji.

Podczas aplikacji trzeba przesłać zeskanowaną stronę paszportu ze swoimi danymi oraz zdjęcie paszportowe. Ja robiłam zdjęcie zdjęcia, bo akurat byłam w Nepalu i nie miałam możliwości zeskanowania i mimo, że zdjęcie wyszło nieco nieostre to nikt nie robił problemów. 😀

Przy e-visa do paszportu dostaniecie pieczątkę. Przy wjeździe na 3 miesiące – naklejkę na całą stronę.

E-visa do Wietnamu

E-visa to dość świeża sprawa, bo testowo została wprowadzona 1 lutego 2017 roku na okres 2 lat (co dalej, zobaczymy). Na początku była to opcja tylko dla wybranych 40 krajów, w tym Polski, i jedynie przy przylocie do Wietnamu samolotem. Teraz krajów jest już 45, a do opcji wjazdowych dodano również naziemne i morskie przejścia graniczne.

Kiedy przyjechałam po raz pierwszy do Wietnamu 3 marca 2017 roku to na lotnisku wielu urzędników nawet nie miało pojęcia co się robi z tą wizą i odsyłali mnie od jednego do drugiego okienka. Teraz powinni być bardziej zorientowani…

O e-visę aplikujecie konkretnie przez TĘ OFICJALNĄ STRONĘ. Jest to strona rządowa. Podczas aplikacji trzeba wgrać zeskanowaną stronę paszportu i zdjęcie paszportowe.

Pamiętajcie, że e-visa jest ważna tylko przez 30 dni. Jest to wiza jednokrotnego wjazdu (single entry), więc jeśli planujecie wyjechać np. do Laosu albo Kambodży to wasza wiza do Wietnamu straci ważność i trzeba będzie aplikować o nową.

Aplikacja o e-visę kosztuje 25 USD, płatne online. Jest to jedyna opłata i nic więcej nie płacicie już na żadnym przejściu granicznym. Tym samym jest to najtańsza opcja. Pamiętajcie jednak, że jeśli się pomylicie to opłata nie jest zwracana.

Po aplikowaniu dostaniecie specjalny numer z kodem kraju – wygląda to mniej więcej tak: 384693846POLXX123454321. Czekacie ok. 3 dni (choć ja miałam już następnego dnia) i po tym czasie na stronie w zakładce SEARCH podajecie numer i pozostałe dane, i sprawdzacie czy wiza do Wietnamu została przyznana. Jeśli tak, to będzie PDF do ściągnięcia z tytułem ELECTRONIC VISA – należy go wydrukować i pokazać na granicy.

I teraz uwaga: miałam taki przypadek, że moi rodzice źle zaznaczyli płeć mamy 😛 i wizy nie dostali. Skontaktowałam się jednak z działem wsparcia (zakładka e-visa support u góry strony) i napisałam o tym błędzie. Jeszcze tego samego dnia przysłali na maila informację, że zostało to poprawione i mama jednak dostała wizę bez płacenia dodatkowo. Jednak płeć to błąd jedynie kosmetyczny, raczej nie przeszło by to ze złym numerem paszportu czy coś. Ale jakby co – warto próbować. 😉

Wiza do Wietnamu on arrival na lotnisku

Jeśli przyjeżdżacie do Wietnamu na dłużej niż 30 dni lub chcecie też wyskoczyć do Laosu i/lub Kambodży, a następnie wracacie do Wietnamu (czyli potrzebujecie wizę z możliwością wielokrotnego wjazdu – multiple entry), to najlepszą opcją jest aplikowanie o wizę on arrival. Jedyny minus jest taki, że do Wietnamu trzeba przylecieć samolotem, więc nie da się aplikować o tę wizę będąc już w Kambodży lub Laosie.

Wiza do Wietnamu on arrival polega na tym, że najpierw musicie otrzymać promesę (approval letter), czyli list z pozwoleniem o wjazd do Wietnamu. Trzeba go pokazać na granicy. List z promesą na 3 miesiące single entry kosztuje ok. 17 USD (10 USD na 30 dni single entry; cena jest wyższa przy multiple entry). Znajdziecie wiele takich firm w Google, ale najpierw napiszcie do nich maila, żeby się upewnić, że działają.

Tak samo jak w przypadku e-visa, musicie wysłać zeskanowaną stronę paszportu i podać miejsce wjazdu (wlotu) do Wietnamu. Wybór niestety jest ograniczony, bo wizę on arrival można uzyskać tylko na lotniskach w Hanoi, Ho Chi Minh City i Da Nang.

Za approval letter płacicie online podczas aplikacji. Na lotnisku uiszczacie jeszcze opłatę wjazdową – stamp fee – 25 USD za single entry lub 50 USD za multiple entry. Nie ma znaczenia na jak długo wjeżdżacie.

No dobrze, a co jeśli chcecie przyjechać do Wietnamu przejściem lądowym z Kambodży lub Laosu? Jest jeszcze jedna opcja, o której piszę poniżej.

Wiza do Wietnamu on arrival na przejściu lądowym lub w ambasadzie

Jedna z opcji to wyrobienie wizy w ambasadzie Wietnamu. Można to zrobić w Phnom Penh w Kambodży lub w Luang Prabang w Laosie. Płacicie raz i więcej już nic, ale nie wiem niestety jakie są ceny. Pamiętam, że na 3 miesiące multiple entry w PP płaciłam 80 usd.

Jeśli natomiast chcielibyście dostać wizę na 3 miesiące na przejściu lądowym, a jesteście już w Wietnamie, to potrzebujecie mieć approval letter z oryginalną pieczątką. Musicie więc odebrać oryginał listu w Wietnamie i okazać go na granicy wjeżdżając ponownie.

Na granicy również płacicie stamp fee. Podobno 25 USD, ale mi w Moc Bai (Wietnam – Kambodża) kazali zapłacić 30 USD. Nie wiem czy to oficjalna cena czy łapówka, ale pewnie nigdy się nie dowiem. 😛

W Sajgonie chyba każde biuro turystyczne organizuje takie oryginalne listy. Biura turystyczne w centrum mają wyższe ceny. Te poza centrum znajdziecie na grupach na Facebooku np. Expats in Saigon.

Lądowe przejścia graniczne z Kambodżą, Laosem i Chinami

Poniżej podaję Wam listę przejść granicznych między Wietnamem a pozostałymi państwami, żebyście sprawniej znaleźli je podczas wypełniania wizowego formularza. 😉 Bądźcie tak dobrzy i sami wyguglajcie, które przejścia będą dla Was najdogodniejsze.

Kambodża: Bavet / Moc Bai (Phnom Penh – Ho Chi Minh City), Kaam Samnor / Ving Xuong, Phnom Den / Tinh Bien, Prek Chak / Xa Xia, Le Thanh / O Yadao crossing

Laos: Nam Phao / Cau Treo, Sop Hun / Tay Trang, Na Maew / Nam Xoi, NamCan / Nam Khan, Dansavanh / Lao Bao, Bo Y / Ngoc Hoi

 

Chiny: Mong Cai / Dong Hung, Dong Dang/Ping Xian, Lao Cai / Hekou

###

Jeśli przepisy się zmieniły i macie bardziej aktualne informacje, to proszę podajcie je w komentarzach pod spodem.

Mam nadzieję, że ten mini-przewodnik będzie dla Was pomocny! 🙂 Miłego pobytu w Wietnamie!

34 odpowiedzi

  1. Będąc w Kambodży. Wizę wyrabialismy w jednoosobowej firmie. Po odwiedzenia tuzin podobnych. Że średnia obawa. Gdyz zaproponowano nam połowę ceny oficjalnej rządowej… Wizę na 90 dni. Jak sobie życzylismy dostaliśmy w jeden dzień. Kilka miesięcy później w Laosie odsunął moje wydruki rezerwacji hotelowych biletów.. Człowiek wziął tylko paszport…. W obu przypadkach ominelismy czas dojazdu do konsulatu. Ambasady. Kolejki i drugi wyjazd po wizy. Jak oni to robią. Uzyskując wizy w trymiga za pół ceny nie wnikam. Tylko już szukam lokalnych biur załatwiania wszystkiego w jeden dzien

    • W Kambodży też nie jeździłam sama do ambasady, tylko w hostelu mi załatwili. A robią to normalnie – to są kraje jadące na łapówkach. Wiele rzeczy jest niemożliwych do momentu jak się opłaci odpowiednią osobę. 😉

  2. Wyjazd do Wietnamu to moje małe marzenie 🙂 Z pewnością jeszcze wielokrotnie odwiedzę Twojego bloga, a już w szczególności, jeśli moje marzenie będzie miało się urzeczywistnić. Dziękuję za tak szczegółowe opisy. Ta wiedza jest inspirująca! 🙂

  3. Haniu ! Dziękuję za taką przydatną wiedzę, wraz ze znajomymi z projektu http://www.geopraktyki.amu.edu.pl lecimy do Wietnamu we wrześniu. Chcemy spędzić tam około miesiąca. Czytając Twój wpis zastanawiam się nad wyborem wizy on arrival na lotnisku. To chyba najrozsądniejsze rozwiązanie bo własnie chcemy sąsiedzie kraje też zobaczyć. Mam też pytanie bo w przypadku tej wizy liczy się pierwszy przylot do Wietnamu (lotnisko) czy każdy kolejny ? Czy możemy ten tym wizy wybrać, a potem przejechać Kambodże i Laos i lądem wrócić do Wietnamu ? Czy tylko znowu samolotem ? Z góry dziękuję za pomoc !
    Pozdrawiam Toamsz Kurczaba

    • Jeśli wyrabiacie wizę z multiple entry to na promesie liczy się tylko pierwszy wjazd do Wietnamu, potem możecie już do woli korzystać z innych przejsć granicznych. 🙂 Pozdrawiam!

  4. Hej, wspaniały blog! Planujemy lecieć do Ho Chai Mingh pod koniec sierpnia na 2 tygodnie. W zwiazku z tym mam pytanku, czy jeśli podczas pobytu w Ho Chai Mingh planujemy również przelot do Da Nang i z powrotem – to czy e-visa wystarczy? Czy potrzeba załawiać tę multiwjazdową? 🙂
    Serdecznie dziekuje!
    Karolina

    • Hej, tak, wizę wyrabiacie na jeden kraj, a już jak będziecie się po nim poruszać – samolotem, pociągiem czy autobusem to nie ma różnicy. Loty krajowe to loty krajowe. 🙂

  5. Dziekuje za dawke praktycznych informacji:-) Czy orientuje sie Pani moze jak wyglada kwestia waznosci paszportu przy ubieganiu sie o e-wize? Na stronie Min. spraw Zagr.znalazlam info, ze paszport musi byc w chwili wyjazdu z Wietnamu wazny jeszcze 6 miesiecy. Paszport mojego dziecka w chwili planowanego wyjazdu z Wietnamu bedzie wazny jeszcze ok. 5 miesiecy (paszporty dzieci sa wazne przez 5 lat). Zastanawiamy sie czy musimy wyrabiac juz nowy paszport…

    • Jadąc gdziekolwiek zwykle paszport powinien być ważny co najmniej 6 miesięcy od zakończenia pobytu. Wniosek o wizę przy ważności paszportu krótszej niż 6 miesięcy może być odrzucony, więc raczej wyrobiłabym nowy paszport.

  6. witam

    Widziałem na jednej ze stron ze po przylocie trzeba długo czekać w kolejkach do kontroli paszportowej. czy taka sytuacja odnosi się do wszystkich rodzajów wiz czy tylko do promesy (on arrival) ??
    Mam zarezerwowany kolejny lot wewnętrzny po przylocie do Sajgonu i boje się ze spóźnię.

    • Ciężko mi powiedzieć – mi raz zdarzyło się przylecieć i czekać dłużej w kolejkach (e-visa), bo na lotnisku było dużo ludzi. Jak wyrabiałam wizę z promesą to na lotnisku nie było prawie nikogo i przeszłam przez kontrolę w 5 minut…

  7. Cześć! Pomóż w rozwiązaniu naszego problemu!!! Lecimy do Wietnamu 16 marca na około 10 dni, potem jedziemy do Kambodży i Laosu. 6 kwietnia wracamy do Wietnamu. Czy mogę w takim wypadku załatwić dwie e-wizy? Czy konieczna jest wiza wielokrotna? Dwie e-wizy wychodzą taniej, bo nie potrzeba promesy. Zastanawiam się jednak czy jest możliwość w tak krótkim odstępie załatwić dwie wizy. Dodatkowo druga załatwiana byłaby przed końcem ważności pierwszej.
    Z góry dzięki za pomoc!
    Pozdrawiam

    • Hej! Myślę, że nie byłoby problemu, żeby drugą wizę załatwić z Kambodży – raczej wątpię, żeby można było obie wizy załatwić z wyprzedzeniem przed wyjazdem lub zanim pierwsza wiza straci ważność… Pozdrawiam!

  8. Witam Panią, mam pytanie. Czy wypełniając wniosek o e vizę przez stronę internetową do Wietnamu na 30 dni jednokrotnego wjazdu -jak mogę zapłacić 25 USD- czy muszę mieć konto walutowe- Czy wystarczy złotówkowe i złotówki zostaną przeliczone na dolary. Drugie pytanie – planuje wizę do Wietnamu w terminie 10 luty 19 do 10 marzec 19- system e wiza działa do 1 luty 19, czy apilkując o wizę wcześniej na mój termin system to uwzgledni?pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

    • Nie, normalne konto w złotówkach i bank przewalutuje. Trudno mi powiedzieć czy system uwzględni aplikację, jeśli sam działa na razie do 1 lutego. Tam w systemie jest kontakt do supportu – myślę, że oni będą lepiej poinformowani w tym temacie, polecam do nich napisać. 🙂 Pozdrawiam!

  9. Dzień dobry, Czy aplikując o e-vizę trzeba mieć zdjęcie pdf i wydrukowane w formacie 4x6cm? Czy zdjęcie może być inne niż to co mamy w paszporcie? U nas nie jest to standardowy rozmiar zdjęć paszportowych a gdzieś się natknęłam na tą informację.
    Z góry dziękuję za informację.

  10. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie , mianowicie czy mogę uzyskać wizę na przejściu lądowym z Laosu do Wietnamu w okolicy Pahang(w Google map miejscowość Truong Tieu Hoc Suoi Sap -prawdopodobnie jest to przejście graniczne) na północno-wschodniej granicy Laosu, czy muszę w ambasadzie Wietnamu w Luang Prabang bo tam zamierzam lądować i przemieszczać się do Hanoi przez przejście opisane jak wyżej w nawiasie . Zaznaczam, że interesuje mnie pobyt w Wietnamie do 30 dni. Proszę o pomoc , ponieważ szukam w necie, sprawdzam przejście graniczne , które mnie interesuje i nie mogę znaleźć odpowiedzi. Drugie pytanie, czy istnieje możliwość krótkiej rozmowy telefonicznej po wcześniejszym umówieniu się mailowym? Pozdrawiam i czekam na pomoc.

  11. Mam pytanie. Aplikowałem o E-visę i przylecę do Ho Chi Minh. Czy z wydrukowanym dokumentem (evisą na którą właśnie czekam) idę do okienka wizowego czy prosto do kontroli paszportowej?

  12. Hej,genialny wpis:)) Z tym przewodnikiem ogarnęłam temat i zlożyłam dziś wniosek..Jest tylko jeden szkopuł..Było trzeba wpisać punkt wjazdu i punkt wyjazdu..w obu wpisałam Hanoi..Ale jest olbrzymie prawdopodobieństwo że wylot będzie z Sajgonu.Wprawdzie pisałaś że wyjazd może być z dowolnego miejsca ale trochę mnie martwi fakt że mają odnotowaną moją deklaracje wyjazdu i będzie problem.

  13. Hej:) Dziękuję za szczegółowe informacje! Mam pytanie odnośnie zdjęcia – czy można wyciąć po prostu ze skanu paszportu czy zdecydowanie nie najlepszy pomysł? 😉 Będę wdzięczna za informacje

    • Ciężko mi powiedzieć, ale zdjęcie to zdjęcie – mogą wymagać, żeby było na takim papierze jak są zwykle zdjęcia. 🙂 Pozdrawiam!

  14. Serdecznie Witam. chcę aplikować o e-visę z oficjalnej strony ambasady, nie można tam oznaczyć jaką chce się visę jednokrotnego czy wielokrotnego wjazdu. Dobrze rozumiem, że na lotnisku przy odprawie podaję jaką chcę mieć. Gorąco pozdrawiam Romek M

  15. Mam bardzo ważne pytanie odnośnie wizy, bardzo proszę o szybką odpowiedź:(
    dostałam e-visę dzisiaj rano, wylatuję w sobotę, w niedzielę zauwazyłąm, że zamiast Airport Ho Chi Mihn, zaznaczyłam Ho Chi Mihn Seaport. Dzisiaj ponownie napisałam do Support, jako, że zwracałam się z problemem 2 dni temu, jeszcze przed wyrobieniem wizy. Czy to będzie duży problem, że Entry mam na lotnisku, pomimo innego miejsca wpisanego na wizie? W końcu to samo miasto, a support nie odpowiada..
    Bardzo proszę o pomoc!

    • Hej! Sorki za późną odpowiedź, ale może komuś innemu się przyda. Teoretycznie to może być problem, bo nawet jeśli jest to samo miasto to inne przejście graniczne, ale Wietnam to kraj bardzo teoretyczny i w praktyce wcale nie muszą robić problemów. Ale lepiej być przygotowanym, że będą. Pozdrawiam!

  16. Cześć, mam pytanie, razem z koleżankami jedziemy na miesiąc do Azji i musimy wjechać dwukrotnie do Wietnamu. Czy mogłybyśmy kupić 2 wizy jednokrotnego wejścia? Te do kupienia internetowo? Czy to jest niemożliwe? Dzięki za odpowiedź:)))

    • Tak, można tak zrobić, ale czy nie taniej wyjdzie Was zamówienie jednej wizy wielokrotnego wjazdu? Jeśli nie, no to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby aplikować o dwie wizy na inne terminy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *